
Sleekcast
Sleek Oy on PK-seudun ulkopuolella operoiva, etätyö edellä suunniteltu ja provisiomallilla toimiva IT-konsultointipraktiikka. Sleekcast on Sleekin podcast, jossa ihmetellään kiinnostavia tietotyöhän liittyviä aiheita:
Sleekcastin 1. kaudella 1H2022 käytiin läpi yrityksen toimintamallia ja starttia.
2. kaudella 2H22 haastateltiin kovia IT-alan ajattelijoita ja johtajia, sekä selvitettiin miten he aloittivat omat menestysyrityksensä.
3. kaudella 1H23 paneuduttiin ekosysteemi -termiin; Mikä on konserni, ekosysteemi, verkosto? Onko yhteistyöstä apua IT-alalla?
4. kaudella 2H23 pohditaan tulevaisuuden työelämää.
5. kaudella 1H24 keskityttiin hyvään työ/elämään erilaisista näkökulmista.
6. kaudella 2H24 ihmeteltiin, mitä sleekkiläiset tekevät työkseen.
Sleekcast
Sari Kola - Innovaatiotohtori ja ekosysteemirakentaja / Ekosysteemit IT-alalla
Sleekcastin ekoksysteemi-kausi alkaa vähitellen päästä aiheeseen, kun vieraanamme on tekniikan tohtori, hallitusammattilainen (5 eri yritystä), innovaatiotohtori, kirjailija, puhuja, podcast host, akateemikko (Turun yliopiston johtamisen laitos), johtajakuiskaaja, kasvustrategi Sari Kola. Vapaa-ajalla Sari vaihtoi 2014 Ironman triathlonit painonnostoon, mistä onkin tullut masters sarjassa niin EM kultaa, MM hopeaa kuin lukuisia suomenmestaruuksia.
https://innovaatiotohtori.fi/
https://ecosystemhandbook.com/
Podit - Ekosysteemien Rakentajat
Energysampo
Ekosysteemiä rakennettaessa ensimmäisessä vaiheessa tulee olla 3 asiaa:
- Avainorganisaatiot
- Avainihmiset organisaatioissa (halukkaita ja kyvykkäitä)
- Avainprojekti (tekemisen tavoitteellistaminen).
Käytännössä kokoontuvat säännöllisesti pohtimaan aiheen edistämistä. Pyritään siihen että esim. kerran kvartaalissa olisi jotain uutta sanottavaa.
Erilaisia ekosysteemejä
- Liiketoimintaekosysteemissä on jo olemassa oleva asiakas jonka ongelmia lähdetään ratkaisemaan
- Innovaatioekosysteemissä lähdetään ratkomaan ongelmaa, jonka ratkaisulle varmasti on asiakkaita jos ongelma saadaan ratkaistua.
Johtajuushaaste: tulee varmistua että kaikkien ääni tulee kuuluville ja kaikille on selkeää mitä he saavat ekosysteemissä mukana olosta. Läpinäkyvä johtajuus vähentää salaisuuksia, kyräilyä ja luo luottamusta.
Suomessa kannattaa oman alan liikkeistä pysyä hereillä seuraamalla esimeriksi teknologialiittojen, bisnesfinlandin, VTT:n, Sitran Finnveran, Suomen akatemian tms. liikkeitä. Esimerkiksi älykkäiden kaupunkien kontekstissa VTT, Espoon kaupunki ja Aaltoyliopisto ovat tarttuneet haasteeseen, että olisi hyvä jos tarkasteltaisiin toimintaympäristöä laajemmin.
https://www.scic.io/
SITRA datatalouden hanke
Fintraffic dataekosysteemi
Ekosysteemin sudenkuopat:
- Suomessa on syntynyt paljon ekosysteemejä isojen yritysten ympärille. Tällöin pitää aidosti luoda avoimen innovoinnin ilmapiiri, ettei iso yritys jyrää mielipiteillään.
- Käänteisesti PK-yritysten haaste on resurssihaaste, koska ekosysteemi vie paljon aikaa ja resursseja.
- Startuppien näkökulmasta startup on arkkityyppinä intohimoinen, ja kun lähdetään mukaan yhteiskehitykseen voi joutua pivotoimaan omaa kehitystä.
- Ratkaisut: Löydetään johtamistavat jotka eivät vie liikaa resursseja ja toisaalta löydetään sopiva tekemisen kellosykli joka sopii sekä isolle veturille että pienemmille toimijoille
Vaasan energy week 20. - 24.3.2023!